Gwarantowana dostawa do Świąt dla zamówień złożonych do 19.12. do godz. 14:00 🎁 Zrób świąteczne zakupy.

Alce Nero Spaghetti BIO Pełnoziarniste, 500 g

Kod: PI610
🌱 Vegan 💚 BIO
11,47 zł 10,62 zł bez VAT
Na stanie (3 szt)
Możemy doręczyć do:
23.12.2025
Opcje dostawy

Pełnoziarniste spaghetti Alce Nero jest wytwarzane wyłącznie z ekologicznej pełnoziarnistej semoliny z pszenicy twardej (durum) uprawianej we Włoszech. Pełnoziarnista semolina powstaje poprzez zwykłe mielenie całego ziarna, bez jakiegokolwiek oczyszczania lub dodatków. Ciasto do semoliny przygotowuje się z wody źródlanej z Alp Trydenckich. Ciasto używane do produkcji tego makaronu jest naturalnie bogate w błonnik. Doskonale pasuje do sosów pomidorowych lub warzywnych, na przykład marki Alce Nero.

Informacje szczegółowe

Ekspresowa dostawa
Ekspresowa dostawa
w następny dzień roboczy
Darmowa wysyłka
Darmowa wysyłka
dotyczy zamówień od 300 zł
Prezent gratis
Prezent gratis
dotyczy zamówień od 220 zł
Dostępne produkty
Dostępne produkty
gotowe do wysyłki

Opis szczegółowy produktu

Alce Nero Spaghetti BIO Pełnoziarniste, 500 g

Pełnoziarniste spaghetti Alce Nero jest wytwarzane wyłącznie z ekologicznej pełnoziarnistej semoliny z pszenicy twardej (durum) uprawianej we Włoszech. Pełnoziarnista semolina powstaje poprzez zwykłe mielenie całego ziarna, bez jakiegokolwiek oczyszczania lub dodatków. Ciasto do semoliny przygotowuje się z wody źródlanej z Alp Trydenckich. Ciasto używane do produkcji tego makaronu jest naturalnie bogate w błonnik. Doskonale pasuje do sosów pomidorowych lub warzywnych, na przykład marki Alce Nero.

Alce_Nero_Špagety_BIO_Celozrnné,_500_g

Proces produkcji

Region: Rolnicy Alce Nero od wielu lat uprawiają tę twardą pszenicę na polach głównie w prowincjach Foggia i Bari.

Uprawa: Makaron z pszenicy twardej Alce Nero rozpoczyna swoją drogę jesienią, kiedy pszenica zostaje zasiana. Po siewie pszenica dojrzewa co najmniej sześć miesięcy na słońcu i jest gotowa do zbioru, gdy kłos osiąga intensywny, złoty kolor.

Przygotowanie: Cały proces uprawy jest monitorowany i kontrolowany dzięki koordynacji partnera Alce Nero – Mediterre.bio. Następnie ziarno trafia do Molino De Vita, kolejnego partnera marki. W zielonym, oddalonym od głównych szlaków komunikacyjnych regionie młyn przetwarza je na semolinę, wykorzystując zaawansowane technologie oraz wolnoobrotowe walce, które pozwalają maksymalnie zachować naturalne właściwości ziarna. Gotowa semolina jest następnie transportowana do Trydentu, gdzie spotyka się z krystalicznie czystą, źródlaną wodą z Alp oraz kunsztem producentów makaronu Felicetti – kolejnego partnera Alce Nero. W efekcie powstaje makaron w 100% włoski, ekologiczny i w pełni gwarantowany przez członków grupy Alce Nero.

Sposób przygotowania

Na 100 g makaronu – wrzuć do 1,5 l wrzącej wody i dodaj 15 g soli. Czas gotowania „al dente”: 11 min.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze 

w 100 g produktu:

Wartość energetyczna

1453 kJ / 346 kcal

Tłuszcz

2,1 g

  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0,4 g

Węglowodany

66 g

  • w tym cukry

3,2 g

Błonnik

7,7 g

Białko

12 g

Sól

0 g

Składniki: Ekologiczna pełnoziarnista semolina z twardej pszenicy, woda.

Alergeny: Zawiera gluten. Może zawierać: inne zboża zawierające gluten, soję, gorczycę.

Przechowywanie

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Nazwa prawna: Ekologiczny pełnoziarnisty makaron semolinowy z twardej pszenicy

Kraj uprawy pszenicy: Włochy

Kraj mielenia: Włochy

Miejsce produkcji: Via Felicetti 9, Predazzo (TN) – Włochy

Parametry dodatkowe

Kategoria: Těstoviny
Waga: 0.54 kg
EAN: 8009004100015
Rodzaj produktu: Żywność
Ilość: 500 g

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola:

alce nero logoAlce Nero to marka ekologicznych rolników i przetwórców działająca od 1978 roku. Zrzesza ponad 1 000 rolników we Włoszech i ponad 10 000 małych rodzinnych gospodarstw rolnych w Ameryce Środkowej i Południowej. Skupia się na produkcji i wytwarzaniu smacznej żywności ekologicznej, jednocześnie szanując glebę i jej żyzność. Preferuje rolnictwo ekologiczne, stosuje najnowocześniejsze techniki agronomiczne i unika syntetycznych chemikaliów.

Ich produkty mają krótką i prostą listę składników, nie zawierają konserwantów ani dodatków. Alce Nero oferuje szeroki asortyment żywności do codziennego użytku, w tym makarony, ryż, produkty pomidorowe, warzywa, rośliny strączkowe, ciasteczka, soki, dżemy, miód, napoje roślinne, żywność dla dzieci, produkty świeże, mrożone, lody oraz ekologiczne produkty Fairtrade pochodzące z Ameryki Łacińskiej.

Firma Alce Nero od momentu założenia jest pionierem na rynku żywności ekologicznej i promuje odpowiedzialne oraz zrównoważone praktyki rolnicze. Współpracuje z rolnikami, którzy są siłą napędową jej misji, i nadal wprowadza innowacje oraz rozwija rolnictwo ekologiczne we Włoszech.

Alce Nero S.p.A., Via H.Ford 2/a- 40024, Castel S.Pietro Terme (BO), Włochy